31.3

Nu är Affu genom riden (hoppas jag!) inför morgondagens tävlingar. Men den junten hade förstås lyckats med att tappa sin sko igen. Nu gäller det att få den tillbaka hackad tills imorgon, och det är inte det lättaste att hitta någon....

Fre-lö lägret vad riktigt skoj, barnen var riktig trevliga men det kändes som om de var precis över allt på en och samma gång. Dessutom skulle de vakna kl. 6 på morgonen, suck!

Ikväll blir det läger dop och spökstig för de äldre, jag tror vi kan förvänta oss ett och annat skrik :D

Har mycket bilder som ni får se bara jag slipper på min egna dator.

Adios!

//Anna

Veckoslutet

I natt har jag sovit många timmar för att samla krafter inför veckoslutet som kommer att vara otroligt skoj men också tungt.

Vi kommer att ha två läger på stallet, ett fre-lö för lite yngre barn och ett lö-sö för lite äldre. Jag kommer att vara med som ledare på båda. Som jag hört så är alla mycket förväntansfulla, de senaste årens läger har blivit succé så vi får se till att lägret håller sin standard även i år!

Dessutom skall jag och Affu tävla på söndag igen. Som tur är så är det hemma tävlingar vilket betyder att vi slipper den farliga transporten. Det är ganska många som anmält sig, nästan 40 starter vilket är otroligt bra. Vi får bara hålla alla tummar och tår att det inte börjar snöa eller regna så att planet skulle vara i skick för ifall vi blir tvungna att hålla tävlingarna i manegen så kommer det att räcka jääätte länge...

---> Nu skall jag till butiken för att köpa godis inför kvällens knytkalas, mums! :)

//Anna

Magic Brush

Vad har ni för åsikt om Magic Brush? Hiss eller Diss?
Produktbild
// Melissa

Headern:)

Jaa vad gillar ni:D jag har på senste tiden blivit intresserad av att fixa bilder och headers. Om jag bara skulle vara så bra på det som jag är intresserad så:P

Råkade hitta sidan www.picnik.com som jag fixade headern med men tyvärr stängs sidan i april:( så måste söka något nytt program att använda. Har ni några tips på bra program?:)

Back on Track

Affu är allt som oftast ganska styv i början när jag rider honom. Han är en stor häst med mycket massa och det tar alltid sin lilla tid före han blir varm. Det märkte vi speciellt på hösten då han stod utan täcke och frös (den stackaren). Då blev hans steg kortare med nästan 10 cm. När han sedan fick täcke på i hagen började han genast röra sig smidigare.

Nu har jag funderat på om jag borde köpa ett Back on Track täcke till honom, eller en ryggvärmare. De kostar bara så grymt mycket, men tror ni det är värt det?

   (http://www.backontrack.com/se/produkter/)

Jag litar nog på att Back on Track är bra och inte något humbug eftersom jag använder Back on Track ryggvärmare till mig själv när min rygg låser sig och det har nog hjälpt! Dessutom har jag ettpar Back on Track sulor som håller fötterna varma om vintern...



Använder ni Back on Track produkter? Vad tycker ni?

//Anna

Header!

Har helt glömt att fråga vad ni tycker om vår nya header?? Hiss eller Diss? :)

//Anna

28.3

Har just överlevt ännu en körtimme. Nu skall jag hoppa på cykeln och trampa iväg till stallet för att fara på hopptimme med Affu. Det ser ut så som om vi kunde hoppa på plan idag, jippii!!! Mera uppdatering ikväll...

Önskemål?



//Anna

27.3

Huh hej, vilken dag... Startade hemifrån kl. 9.30 imorse och kom just precis hem.

Dagen började med jobb till kl. 15, efter det for jag snabbt som tusan och rida Affu som rörde sig bra. Efter det hoppade jag på cykel och cyklade till bilskolan. Efter bilskolan for jag på nytt till stallet och planerade veckoslutslägret som vi skall hålla nu inkommande veckoslut. Efter det for jag ännu och rida Nelson, också han jätte bra att rida.

Konstigt nog höll min minut tidtabell och det blev inte så hemskt stressigt. Imorgon har jag och Affu hopptimme, och troligen första hopptimmen på ridplanet för år--> YES!!

Gonatt!! zzz...

//Anna

Melissa berättar om tävlingsdagen

Heissan! Jag ber såå mycket om förlåtelse att jag inte har skrivit på länge. Det har varit så stressigt och själv har jag varit jätte trött. Men nu börjar energin växa så tänkte att jag skriver idag:D
Anna skrev ju redan om att vi vaknade 10 före 5 på morgonen -_-. Men underligt snabbt blev man pigg.
Duffes ägare flätade honom och jag började packa med hö, mat, täcken osv. Underligt nog så kom vi ihåg att ta med allt:)
Lastningen tog 1,5 h för Affu och 10 min för Duffe.
Sedan åkte vi iväg. Somtur hade vi boka just den tiden för lastning så vi var passligt i tid på tävlingsplatsen. Kanske en halv timme extra skulle ha hjälpt lite för nu när vi kom fram så var de bara och betala, sätta på utrustningen och börja rida. Skulle ha varit roligt att få en liten andningspaus men nog gick det såhär också:D
Uppvärmningen gick helt okej. Duffe var väldigt spänd och nervös i början och tittade på blommor och domarbordet och sånt men han lugna ner sej ganska snabbt efter att vi travat lugnt och fint runt banan. Red igenom rörelserna så snabbt jag kunde. Mest blev jag och rida framdelsvändningar, sänkelvikning och ökningarna.  Förvrängd galopp tränade jag bara 1 gång igenom i båda varven för dom gick så bra redan på första gången.
Själva banan gick helt okej. Ökningarna, Förvrängda galoppen och sänkelvikningarna blev dom bästa delarna. Fasten dom inte var alla helt perfekta så tycker jag ändå att det var det bästa vi gjort på en dressyrbana någonsin på tävling. Framdelsvändningarna blev inte så bra på banan, det blev liksom inte ordenligt gjort utan lite slarvigt vände han om sej bara. Annars lyssna han ganska bra men var otroligt spänd och i slutet så börja han vifta lite med huvudet vilket är jätte störande. Men största delen av banan var han i riktigt okej form.
Vi fick 57,6% som förde oss till en tredje plats. Resulatet blev bättre än jag trodde. För att vi inte har tävlat så mycket så kräver jag inte så mycket av oss ännu så 57,6 % tycker jag själv är riktigt bra för oss:D Klassen vi red var ju Lätt A.
Tyvärr blev det inga bilder från banan för det var dålig kvalitet på bilderna när tävlingarna var  i managen.
Här är ändå ett fotografi då duffe står i boxen på tävlingsplaten. Han fick stå i en box som ett sto Hulda annars bor i. hehe...:) Jag kallade honom Hulda resten av dagen.
Lastnigen hemåt tog 2 timmar för Åsnan Duffe inte ville gå in och om man tog lina till hjälp så stegra han sej och typiskt lyckades söndra tränset....
Han har ALDRIG gjort såhär. Duffe är den som far in på 5-10 min och är jätte snäll. Om han inte gått själv så har han med lite lätt tryck med linan gått själv in. Ush vad man blev Arg, Lessen och Sur.
Kanske han testa om man påriktigt måst gå in i trailern om man inte vill?
Tillslut slapp vi tryggt hem och alla var nöjda men MYCKET trötta.
Dagen var tung men lärorik. Nu måste man då börja träna mera på att lasta.
Nu på söndag har vi tävlingar igen men på stallet där Duffe och Affu bor. Samma bana blir det som i lördags vilket är ganska skönt:D Nästa ridning blir på torsdag.
//Melissa

Tävlingsdagen!

Igår blev det en lååång dag, vilket betydde att varken jag eller Melissa orkade blogga om hur det gått.

Väckarklockan ringde 04.50, och Melissa kom efter mig 05.30, en tidig morgon alltså. I stallet gav vi mat åt hästarna och flätade och gjorde dom snygga. Lite efter kl. 7 började vi lasta. Duffe gick in efter ca. 5-10 min, men för Affu räckte det igen en evighet, dryga 1 tim om jag kommer rätt ihåg. Nå som tur slapp vi iväg, och var där i ganska passlig tid. Vi förde hästarna i boxarna och Melissa gjorde genast Duffe i ordning och for och värma upp. Affu stackaren var helt stressad när han blev "lämnad ensam".

Melissa får själv skriva hur det gick, men jag kan avslöja att det for riktigt bra fast Duffe var en aningen spänd!

ca. 13.45 gjorde jag Affu klar och for och värma upp. Håhhå vad han var spänd. Jag vet inte vad han fick för fnatt men han ville stegra sig hela tiden så fort jag bad honom att stå still --> inte så skoj. Dessutom skulle han skrika efter Duffe hela tiden. En som var i samma uppvärmningsgrupp som jag frågade ifall Affu är en unghäst hingst, det var smått pinsamt att svara att "nej, han är en 11 årig valack"! :D

Fast Affu var lite spänd, och opålitlig så var han jätte bra att rida. Han lyssnade underligt bra, var känflig för hjälperna och rörde sig framåt vilket var ljuvligt.

Jag är riktigt nöjd med banan fast vi endast fick 57,2 % och kom på 10 plats av 20 ekipage. Men vi hade otroligt fina delar. Synd bara att vi gjorde en del missar som drog ner poängen en del, t.ex. två bockningar :P

Nåh, sen var det bara att börja lasta igen, vilket visade sig bli svårare än vad vi väntat oss. Nu var det Affus tur att gå in på 5-10 min, medan det tog nästan 2 tim att få in Duffe. Jag kan säga er att det han komma en hel del suckar, tårar, svordomar och andra mindre saken under den tiden. Till sist fick vi äntligen in båda hästarna så vi trötta kunde köra hem.

När vi kom hem till stallet skulle alla saker packas upp, hästarna skulle skötas om och dessutom hade jag ännu Nelson att longera.

Oj vad jag var trött och hungrig när jag kom hem kl. 21.30. Jag höll på att somna i bastun!

Det var en lång, men ändå lärorik dag. Jag är jätte nöjd över Affu, han är såå fin! Jag har hela banan på band, jag skall se om jag sätter in en snutt av den eller hela filmen någon dag.

Tills dess får ni nöja er med bilder på våra fina hästar då de står och väntar i stallet. Jag är otroligt glad att vi fick möjligheten att hålla hästarna i boxar, annors skulle vi ha varit i blåsten.





//Anna

Tävlingsnerver!

Vad har hänt med mig, varför är jag nu plötsligt så nervös inför en tävling? Kanske det beror på att det är en dressyrtävling och inte hopptävlingar?

Eftersom vi inte har en egen bil som orkar dra ett två hästars släp eller en egen transport så betyder det att det alltid måste fixas och lånas en hel del före man slipper iväg på några tävlingar. Detta gör att vi inte slipper på tävlingar sådär bara och är ett stressmoment för sig. Dessutom är man extra nervös när det är osäkert om hästarna tänkt gå in i transporten eller inte, eftersom Affu har trauman av att åka transport och är därför svår att få in. När han var yngre blev han och hänga på frambommen vilket ledde till att han försträckte många muskler och fick en hel del sår.

Det värsta var att jag idag vaknade av att Melissa skickade ett meddelande till mig där det stod att startlistorna hade kommit, och att det var 5 TIMMAR!!  mellan våra starter. Då drabbades jag av smått panik igen, hur skall vi göra då? Hela morgonen gick alltså ut på att lösa det problemet, eftersom vi inte kan ha Affu att vänta på sin tur och Duffe att vänta på att Affu blir klar. Vi funderade på om vi borde köra två etapper eller ifall Melissa borde byta klass. Efter att funderat på vad som vore bäst kom jag ändå på att man kunde fråga ifall de skulle ha en ledig boxplats. Det var bara att ringa till tävlingsarrangörerna. Som tur var hon jag ringde till jätte trevlig och nu har vi en boxplats reserverad till imorgon och jag kan dra en lättnadens suck. NU borde allt vara fixat och jag kan börja tagga inför morgondagen. Here we come!


Sommar fiilis!

+7 grader varmt, solsken och vindstilla. Tog fram cykeln idag och det kändes helt ljuvligt att susa fram på asfalt och känna doften av vår. Har sådan sommarfiilis som bäst och saknar de vackra solnedgångarna och havet!





Bilderna är från min stuga

//Anna



Dagens timme!

Det har varit en perfekt dag för mig. Det känns som om en sten fallit från min mage. Fast jag inte stressat så värst mycket över studentskrivningarna så är jag ändå sååå lättad. Som pricken på i så for dagens hopptimme jätte bra, bättre än pålänge. I början var Affu sitt gamla vanliga jag, ville inte gå fram och kunde inte alls koncentrera sig. Dörren var speciellt farlig!!

Men det som är så bra med Affu är att han alltid börjar skärpa sig när det gäller. Så fort hindren blir lite högre, och övningarna mer avancerade märker man hur han börjar tänka och tycker det är jätte skoj. När vi hoppade sista banan kunde jag knappt hålla honom, och det är redan bra för att vara Affu :)

Snart kan man igen börja hoppa på planet, jag väntar så på att kunna susa runt med Affu där men jag tror jag får försöka binda fast mig på något sätt i sadeln för det kan komma en och annan bock. Och jag kan lova er att Affus bockar inte är små precis.

Imorgon blir det dressyrträning med Kimmo. Dessutom har jag min andra körlektion, så se upp ifall ni rör er i Borgå!




//Anna


Shopping

Vet ni vad jag kom hem med igår:D
Joo tävlingskjorta
och vita ridbyxor 
Hårnät med rosett 
och 2 par par vita ridstrumpor:)
//Melissa

Sluut!

Woopwoop, inget gymnasie mera!! Kom just hem efter att ha skrivit det sista studentprovet (biologi), och det kan inte kännas bättre! :)

Skolan har smakat trä den senaste tiden och motivationen har varit på minus sidan, men nu borde det vara slut. Förutsatt att modersmålet är godkänt, men månne nu inte det.

Nu skall jag iväg till stallet och fira det med en hopptimme ;) Adios, ska försöka skriva någonting längre ikväll. Kom gärna med tips om vad ni vill läsa om??!!




//EnGladAnna

Jejeee

Är SÅÅÅ GLAAAD när jag fick höra av Anna idag att bil och trailer har fixat sej:D
Nu måste man bara planera veckan med träningen, lära sej banan och fixa alla grejor i fint skick. Somtur har jag fredagen ledig så:)
Själv skulle jag behöva före lördagen en vit tävlingsskjorta och ev vita ridbyxor. Imorgon åker vi till Hööks så får man se vad som kommer med hem.

Fundera på denna. Tyvärr är det lite otydlig bild.
eller som alternativ denhär. Tror jag själv skulle trivas i en kortärmad men funderar om det blir för kallt under hösten och även vårens första tävlingar.
Borde också köpa hårnät som jag inte har ännu.
eller kanske en sånhär skulle vara rolig:)
Vita byxor behövs också, för dom som jag har är för stora. Är bara lite skeptisk mot Hööks ridbyxor men vi får se hur dom passar och känns imorgon.
Min ridkavaj är inte heller i det bästa skicket men den får lov att duga ännu. Det är bara såå dåliga knappar på jackan som gör att dom lossnar hela tiden..
En ryktväska skulle också vara bra att ha med på tävling. Så kan man möjligen samla andra små saker i den. Brukar annars använda en IKEA kass och sätta allt dit, vilket betyder att inga grejor hålls i någon ordning:)
Domhär skulle jag vilja testa! Har någon erfarenhet av dem? Hiss eller Diss?
Och så finns 100 andra saker jag ännu skulle vilja ha men man kan inte få allt som man vill:P
Och föresten så anmälde sej jag och Anna oss till terränghinderskurs i sommar:D Det skall bli spännande.
//Melissa

Klappat och klart!

Nu är trailer och bil fixat till lördagen. Nu gäller det bara att få in hästarna och så drar vi iväg på tävling med Affu och Duffe!

Dessutom har dom lovat lite varmare till fredagen vilket betyder att jag troligen kommer att kunna tvätta Affus svans utan att den helt isar, jippii :D


//Anna


Groom!

Jag lovade att jag skulle berätta vad det går ut på när jag är groom på spannkörningstävlingar.

Då vi tävlar utomlands så räcker ju själva resan till tävlingsplatsen många dagar, beroende på vart vi är på väg. Vi har hästbilar där hästarna åker. Ofta så gäller det också att åka båt. Beroende på hurdan tidtabell jag har så åker jag med när de kör eller så flyger jag efteråt.

En vanlig tävlingsdag kan se ut t.ex. såhär:

kl. 6.45 ringer väckarklockan och jag går och matar, ryktar och mockar.

kl. 8.00 äter jag själv morgonmål

Efter morgonmålet far jag ut och skritta med Nelson ca. 20 min eftersom de inte slipper ut i hagen. Efter det börjar jag ofta fläta.

Någon gång under förmiddagen blir Nelson körd eller longerad, lite beroende på när det är start.

En tävlingshäst kan inte ha så exakta mattider eftersom man måste se till att den inte äter just före eller strax efter start. Men om det bara är möjligt så skall man förstås ge på exakta tider. Under maraton dagen t.ex. skall dom helst inte äta 4 tim före start, nelson får endast lite linfrögröt 2 timmar före.

kl. 14 får Nelson dagsmaten

På eftermiddagen brukar jag ofta putsa alla grejer

Om det är möjligt så skall jag och mata Nelson gräs 1/2 tim under eftermiddagen. Dessutom skall den slippa ut och gå ca. 1/2 tim, antingen för hand eller från ryggen.

kl.20 får Nelson kvällsmat, jag sätter på nattbindlarna och mockar.

Det var bara ett exempel. Dagarna varierar massor, helt beroende på när starten är, i mellan kan det hända att jag måste stiga upp redan 5.30 ifall man startar i början!

Stallena är oftast tillfälliga stall, som oftast ser ut ungefär såhär (bilderna är från Danmark):





Det är tungt, med långa dagar och mycket att putsa och hålla reda på men det är nog värt det. Man får träffa en massa olika människor, se en massa fina platser och se otroligt fina hästar. Dessutom märker man hur olika hästkulturerna är i olika länder!

Här är en bild på stallet i Ungern, och som ni ser så har ungrarna så gott som bara skimmlar...



Fråga vad ni vill, om ni vill?! :)

//Anna

Normal stalldag!

Förlåt för dålig uppdatering igår. Hade inte tillgång till dator under hela dagen eftersom jag knappt hann vara hemma överhuvudtaget. Dagen gick ut på att vara i stallet ca. 6 tim. Under den tiden hade jag storputsning på Affus sadel, red Nekku och höll hästklubben som jag håller varje lördag. Jag var också och leda Affu ca. 20 min. Han hade en ledig dag, men jag kan inte låta honom bara stå eftersom han blir så jätte styv, därför brukar jag försöka ha honom att röra på sig ens lite varje dag. Efter stallet var jag till min mormor som hade kommit hem från Kenya. Sjukt fina bilder, fick verkligen lust att resa till Afrika!

För de som undrar vem Nekku är så är det min gamla hyres häst som jag hyrde för ca. 4 år (?) sedan, som nu har flyttat till vårt stall. Nekkus ägare är på resa och därför hjälpte jag henne lite med den. Nekku är ett FWB sto, dom är mycket duktig men kan vara väldigt stoaktigt, speciellt i boxen :)

Här är en bild från 2008 på mig och Nekku



//Anna

 

Tävlingsutrustning!

Eftersom tävlingssäsongen snart drar igång på allvar så har jag börjar fundera på vad jag (och Affu) riktigt skall ha på oss. Jag borde åtminstone köpa en ny tävlingsskjorta! Nya, vita ridbyxor skulle jag också behöva, men eftersom min plånbok är smått tom som bäst så tror jag att jag är tvungen att vänta med byxorna, åtminstone ett tag. Ett par nya, vita ridhandskar skulle jag också behöva. Har sett lite runt på skjortor och de här fastnade jag för:

Båda från Equiline, men tyvärr ganska mycket över min budget...




Dehär från Kingsland



Men troligen får det bli dehär budget alternativet från Hööks



Har ni några förslag på billiga och fina tävlingsskjortor? Hiss eller Diss?

//Anna

Terräng och dressyr med kära vänner

För att jag var ledig idag så hann jag rida med mina bästa vänner Anna och Janina. Vi måste då förståss gå i terräng en stund och låta hästarna få springa av sej lite:) Fasten dom kanske inte var så jätte energiska men.. I Traven börja iallafall duffe vakna upp och Affu hade fart i galoppen:)
Sedan gick vi på planet och rida Dressyr. Träna själv mest bakdelsvändningar, skänkelvikningar i trav och tempoväxlingar. Allt gick mycket bättre än igår men Duffes trav var kanske en aning bättre igår. Men han lyssna bättre på hjälperna idag. Han har varit nu underligt bra både idag och igår. Det är ju väldigt roligt:D
Imorgon blir det ridning igen på förmiddagen och jobb på kvällen..
Jag skall under veckoslutet skriva här på bloggen om min ridning. Ikväll måste jag lite titta på skolarbete och troligen imorgon också.
//Melissa

Körtimme

Hade första körlektionen i dag... Med bil!! :D

For underligt bra för att vara första gången. Bara man tar det lungt så går det bra. Jag tror det är till nytta att rida när man skall lära sig att köra. Jag tror man har lättare att kontrollera armar och ben samtidigt. Det som var smått pinsamt var att jag började säga "prrr" till bilen när den inte ville stanna så snabbt som jag förväntat mig, vadå en vana? ;)

//Anna

Bloglovin

Nu är även vi med på Bloglovin!

Följ min blogg med Bloglovin genom att trycka på länken :D

//Anna&Melissa

Dressyr:)

Träna idag dressyr i manegen!
Duffe hade fått sko på högerframhov som lossnat för cirka en vecka sen, jejee:) Han brukar alltid lite då och då sparka av nån sko, tyvärr. Somtur är han inte så känslig med sånt. Det är kanske mer jag som är rädd om hoven, men den brukar hålla sej i bra form.
Duffe var sååå rolig att rida idag, var verkligen härligt. Man märker hur mycket man har utvecklats sen man började rida honom. Vilken katastrof-ridning de var då. Tar en stund att förstå hur han fungerar.
När de är rätt så går han verkligen fint:) Gjorde mycket volter och sänkelvikningar men dessutom träna lite galoppombyten som vi tränar med honom lite hela tiden. Ibland går de bra ibland så lyssnar han int alls...
Imorgon borde jag träna mera på dressyrbanan i lätt A. Skrittarbete måst finslipas, bakdelsvändning, ökad trav osv. Sänkelvikingarna gick inte så bra idag fasten jag vet att han kan. Så kanske måste jobba på det också:)
Min sits tycker jag blivit bättre, iallafall kändes de så idag:) de någonting jag länge haft problem med är sitsen. Kanske det snart skulle bli lite bättre så jag iallafall på duffe kunde känna att min sits är "bra".
Fotot taget Våren 2011
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Skulle kunna skriva ett inlägg om mina starka och svaga sidor i min ridning. Är någon intresserad och läsa ett sånt inlägg?:)
Är det något önskemål eller frågor ni har så är det bara att sätta fram det till oss på [email protected] eller kommentera på nån av våra inlägg. Ha bra tills dess och imorgon är jag tillbax igen.
//Melissa

Spannkörning!

Som jag eventuellt nämnt tidigare så är jag tävlingsskötare till en spannkörningshäst som tävlar på internationell nivå. Jag tänkt att jag idag kunde berätta lite mera om det :)

Spannkörning är en relativt liten gren i Finland gemfört med vad den är i flera andra länder. Det är en av orsakerna till varför man inte klarar sig långt genom att endast tävla i Finland, utan vi måste åka land och rike runt på tävlingar.

För dem som inte visste så består spannkörning av tre olika del moment:

-Dressyren, som motsvara den dressyren man rider bara man kör istället. Förstås kan man inte göra lika avancerade grejer med vagnen, men i de svårare klasserna ingår volter som körs med en hand, ryggning, galopp osv.

-Maraton, som är den fartfyllda delen då de kör runt i terräng och skall utföra olika banor så snabbt som möjligt. Till maratonen hör också en skrittdel där hästen inte får trava, men måste skritta raskt.

-Precisions körning, då man kör mellan två koner med var sin boll på som inte får falla. Man skall utföra banan med så lite fel poäng som möjligt inom maximitiden.

Min uppgift som groom, förutom att göra hästen fin (fläta, putsa alla grejer osv.) är att åka med i vagnen och se fin ut under dressyren och precisionskörningen. Inte så krävande precis, men det hör till att man skall sitta där. Man fungerar som kuskens hjälpreda ifall någonting skulle hända. Till maratonen har kusken en annan groom eftersom det krävs mera styrka och kroppsvikt till det eftersom groomens uppgift är att balansera upp vagnen.

Vårens/sommarens tävlingskalender är lite öppen ännu. Det som är säkert är att vi kommer att åka och tävla till Österrike. I samband med det blir det troligen Holland. I maj åker vi troligen till Danmark en sväng. I september gäller det eftersom då packar vi in hästarna i bilen och åker iväg till PORTUGAL och VM. Det skall bli så bäst. Om vi får sponsorer kan det hända vi flyger hästarna dit, spännande spännande. Men före det skall jag ha en toppen sommar med tävlingar med Affu och körtävlingar med Nelson.

Inom de närmaste dagarna tänkt jag dela med mig om hur det går till på tävlingar utomland. Tills det får ni se några bilder:

Tävlingsplatsen i Danmark, 2010

Utsikten i Österrike är helt underbar!

 Vi värmer upp inför dressyren

//Anna

...

Slut i huvudet efter att ha skrivit ca. 12 sidor hälsolära (studentskrivningar) på 5 timmar. Huh, nu till stalle och rida Affu... Mera uppdatering kommer ikväll ;)

Oj vad jag väntar!

Jag väntar sååå på imorgon att jag skall få rida på Duffe. Känns som en evighet (fasten de bara gått 3 dagar). Nu är man så inspirerad på att träna när man vet att vårens tävlingar börjar strax jag kunde inte ha en bättre häst än Duffe att rida på!:)
Förstås älskar jag också att galoppera i terräng och rida utan sadel men det har man ju gjort nu många gånger under denhär vintern så tävlande känns mer inspirerande. Att få fixa hästen fin, spänningen osv.
På söndag var det Anna som hållde en liten bom-kavalett timme åt mej. Hoppning är inte min och Duffes starkaste sidor men vi gillar der ändå massor om övningarna håller sej på vår nivå. Dessutom har Anna alltid varit bra på hoppning och det är bra för henne att hålla lite "lektion" ibland för att utveckla sej så jag ställde gärna upp som elev! Och timmen var riktigt rolig och bra. Övningar var roliga och jag fick honom tillslut rund och fin i hoppen. Traven var också mycket avslappnad och i bra tempo vid slutet. Galoppen kom bra igång, måste till och med lite hålla in honom vilket inte händer ofta:D
Anna blir nog en bra hopplärare någon dag, bara hon forsätter så;)
Skulle verkligen vilja i framtiden att jag skulle kunna hålla Dressyrlektioner som kvaliteten skulle vara bra och jag skulle kunna lära eleven något nytt. Men det är bara och börja träna på kompisarna så får man se hur det går;)
Men tack för mej, imorgon skall jag skriva om hur min ridning gått. Oj vad jag väntar:)
//Melissa

Idag...

Idag var jag duktig och joggade till stallet (ca. 4 km) och hem. Affu fick äntligen sin sko fastspikad så nu är han fit for fight igen. Nog för att jag kunnat rida honom ordentligt i manegen utan sko också men... :) Nu när vi hade sko (och framför allt hockar) så passade vi på att släppa loss lite i terräng. Eftersom vår manege är så lite och bottnet inte det bästa så vågar Affu inte riktigt släppa loss där, därför är terränger där han får galoppera långa sträckor i lite raskare tempo bra!

Men håhhå vilket väder det varit idag. Ena minuten lyser solen och det kändes verkligen som vår, medan det andra minuten kan hagla och slaska. Nå, snart klagar vi på myggor och hettan.




//Anna

AM Riders historia :D

AM Riders har inte bloggat så länge, trots det har vi helt fastnat på kroken. Det är lite som att följa med en bra TV-serie, när man en gång har börjat så vill man inte sluta. Varje gång man får tillgång till en dator så vill man logga in och kolla ifall man fått några nya kommentarer. Vi gör vårt bästa för att ni skall få så mycket trevligt som möjligt att läsa. Fast vi är nya har vi höga ambitioner haha :D

Själv har jag inte följt med bloggar så länge. Det var egentligen min bäst vän Janina som började läsa bloggar och sedan rekommenderade dem åt mig. Om jag kommer rätt ihåg så var den första bloggen jag började läsa http://dressyrmupparna.se det är fortfarande också den bloggen jag kollar först. Men nu är jag helt inne i bloggvärlden och följer dagligen med ca. 8 bloggar. Eftersom hästar är ungefär det enda liv jag har (vadå no life?!) så började jag fundera på att en hästblogg vore skoj. På något sätt blev det tal om det med Melissa och det visade sig att hon hade funderat samma. Det blev alltså ganska naturligt att göra en tillsammans. Nu undrar jag, hur hittade ni till vår blogg?



Ni skall veta att ni alltid får ställa frågor av oss antingen via e-mail: [email protected] eller som en kommentar till något inlägg! 

Ha det bra!

//Anna
 


Bildminne!

Jag tänkt visa er några bilder på världens sötaste ponny. Anna var min hyresponny före jag köpte Affu. Hon har levt som vildponny i Danmark tillsammans med sin syster Polly före dom år 2000 kom till Finland. Efter det har Anna varit både spannkörnings ponny, tävlat lite och nu går hon timmar. Har massor med bra minnen med henne! <3






Visst är hon söt? :)

//Anna

...

Eftersom jag vann en tävling på ridsportfinlands blogg så fick jag möjligheten att gästblogga där. Är ni intresserade så gå gärna in på http://ridsportfinland.blogg.se/ och läs vad jag skrivit i inlägget. Jag kan avslöja att det i stora drag handlar om Affu, ridsporten i Finland och om spannkörning! :)

//Anna


Nya vänner!

Fick idag en förklaring på varför Affu troligen fått sina sår och varför skorna flygit. Han har hittat ett nytt kompisgäng i hagen (han går i flock), det är nämligen de överenergiska 2 års valackerna. Affu är tydligen glad för att någon orkar leka med honom och för att han hittat vänner som är på samma psykiska nivå som han! :D

//Anna

Musik och häst

Har ni någon gång hört på en sång och tänkt att denhär skulle man vilja rida Kür till eller galoppera på en äng med denhär melodin i öra?
Det gör jag iallafall!:) Här är en av mina favoritlåtar som jag gärna skulle vilja rida till, passar både till Kür och till en härlig terräng:
//Melissa

Mera sår!

Alltså jag kan bara konstatera att min häst är bäst på att fixa sig sår, och gråa hår åt mig!!!

Affu fick idag hålla en välförtjänt ledig dag. När jag kom till stallet för att borsta igenom honom och ge hans linfrögröt med alla vitaminer möttes jag igen av en inte allt för trevlig syn. Dagens saldo var: 1 tappad sko och 1 inte allt för trevligt sår, just passligt vid kronranden :(

Det är sådant man får leva med som hästägare! Nu gäller det bara att försöka hitta en ledig hovsslagare (såhär passligt till veckoslutet) och hålla såret rent så det inte blir sjukt och infekterat...

//Anna

Frågor och svar om Melissa

Från http://ridsportfinland.blogg.se/ tog jag denna och gjorde min egen:

Vår/höst
Godis/chips
Chaps/ridstövlar
Tidiga morgonar sluta tidigt/börja sent sluta sent (fasten verkligheten är tvätom, tyvärr)
Natt/dagmänniska
Färggrant schabrak/"neutral"
Tv/data
Messa/ringa
Blyg/pratsam
Bakverk/godis
Svära/inte svära ( fatsen det händer ibland att det kommer några fula ord så undviker jag det)
Nude lips/färgranna
Hjälpsam/snäll
Isglass/Mjukglass
Ponny/Häst
Shoppa/Gå på bio
Flätat hår/Löst
hoppsadel/dressyrsadel
Kingsland/JW
Hööks/Horze
Sverige/Finland
Tävla/Rida ut i skogen (beror så på humöret..:)
Pizza/Hamburgare
Rida för sig själv/Rida för tränare
Hoppning/Dressyr
Benskydd/Lindor (lindor är snyggare, benskydd är enkalre att sätta på:)
HV Polo/Schockemöhle
Unghäst/Rutinerad häst
Bli hovslagare/Bli hästmassör
Jacson/Euro-star
Vanligt träns/Kandar (fasten jag använder båda så tycker jag att det är mycket viktigt att kunna rida sin häst med vanligt träns lika bra som med kandar)
Tvådelat bett/Tredelat bett
Brun/Blå ridoutfit
Dressyr/hoppning
Uteritt(med hinder)/hoppning på ridplanet
Sköna kläder hemma/"fina" kläder hemma
Klänning, kjol/byxor
Sadel/utan ( älskar även att ibland rida utan sadel!)
Knoppat/oknoppat (på tävling tex)
Gå på tävlingar/bara tränar hemma
Hoppas ni lärde er något nytt om mej!:)
//Melissa

Våren och sommarn 2012

Sitter här vid datorn och tittar på tävlingar och ridkurser som skall hållas på våren och sommarn. Vi har redan planerat med Anna att det skulle bli ungefär 4 stycken dressyrtävlingar under våren. Det skall dessutom ordnas 2 tävlingar på vårt stall så det blir ca 6 dressyrtävlingar under våren om allt går som det ska! Alltså vi får lånat bil + trailer, hästana friska osv.
Vi har inte tävlat så mycket med Duffe, bara hemmatävlingar med både bra och lite sämre framgång. Vi har inte åkt på andra tävlingar pga att vi inte har fått skjuts! Men nu när Anna via en bekant får låna en stor bil så kanske det skulle lyckas i år! Egentligen skulle jag bara vara glad om jag ens slipper 1 gång och tävla borta hemifrån men skulle verkligen hoppas på flera tävlingar. Dom flesta tävlingar har inte ens kommit ut på internet ännu så det kan ju finnas en chans att det blir mer i sommar.
Ridkurser har jag också kollat på. Skulle jätte gärna vilja åka på terränghinderskurs! Kommer ihåg när jag åkte på ett fälttävlansläger med min förra hyresponny Kassu, och oj vad det var roligt! En ponny som inte är speciellt bra på att hoppa och även aningen rädd för hindren hoppa alla hinder galant på 40-70 cm nivå.
Kassu Ponnyn<3
Jag hittade ett stall som skulle ordna en 2 dagars kurs med terränghinder som tema. Skickade i morse e-mail och frågade om nivån och om man kan delta med egen häst osv. Så jag får hoppas på det bästa! Stallet som ordnar kursen ligger ungefär en 40-50 min ifrån vårt stall.
I väntan på varma våren och sommaren!:)
//Melissa

Fin pojke!

Nu ser Affu äntligen ut som en häst igen. Igår kväll tog jag mig i kragen och ryckte/fixade Affus man, klippte hovskäggen och fixade till svansen. Jag vet inte vad det är med Affu men hans man växer jätte snabbt!?!

Affu är inte precis någon dröm att rycka, det går bra att rycka från manken till ca. halva manen men så fort man kommer lite närmare nacken börjar han tycka det är äckligt. Eftersom Affu inte har så extra tjock man brukar jag inte pina honom så mycket genom att rycka, istället använder jag en mankniv. Jag vill inte använda sax för jag tycker det blir otroligt fult när man klipper manen. Den blir för rak och ser då inte naturlig ut. 

Jag blev inte riktigt 100% nöjd ännu, måste ännu fixa till manen lite vid nacken ännu idag och den får det duga :)
Jag tog före och efter bilder med min telefon, men pappa har sladden på jobbet så jag får inte bilderna överförda...

Vad använder ni när ni vill förkorta manen? Sax, kam eller mankniv?



//Anna


Hopptimme:)

Jag tänkte att jag ännu skulle skriva hur timmen gick för min del:)
Underligt nog gick timmen mycket bra. Fasten vi inte har hoppat på nån vecka igen.
Försökte rita på paint någonslags bild på övningen vi hoppa dom 3 sista rundorna:
Det blev alltså först en serie med 2 galoppsteg imellan sedan ett ensamt hinder på en lite "kurvad" väg. Sedan vidare mot ett enkelt hinder och böjd väg mot oxern. Om de gick bra så fick man ännu på vägen 2 galoppombyten före och efter oxern, vilket lyckdes väldigt bra för vår del idag:D
Duffe galoppera i bra tempo idag, vi började med bommar på böjt spår. Då hade han kanske lite för mycke fart, det var så roligt enligt honom:) Men efter det när han lite lugnade ner sej så gick de fint och jag behövde inte ens sänkla på massor såsom jag annars brukar göra (han är inte alltid så speciellt framåtbjudande). Idag var jag speciellt nöjd för dom fina runda hoppen och galoppombytena som vi har tränat hårt på senaste tiden!
På söndag blir det eventuellt Hopptävlingar på vårt stall men vi får se om det blir av. Det har inte anmält sej så många ännu. Men tummarna upp och hoppas på det bästa!:)
//Melissa

Kan själv!

Hade Mattis hopptimme idag. For inget vidare för min del. Affu kändes otroligt seg och okoncentrerad. I mellan undrar jag vad jag egentligen gör där uppe på ryggen när han ändå inte lyssnar. Om han kunde prata så skulle han typ säga:

-jag vet vad jag gör, lita på mej. Jag kan själv!

Och okej det är bra att han har självförtroende när han hoppar och han hoppar bra och gör allt vad han skall utan min hjälp, men det skulle ändå vara trevligt om jag skulle ha lite mera att säga!

Nåh, alltid kan det inte gå perfekt. Tyvärr verkar det som om det alltid far dåligt då vi har någon som filmar. Som tur for det ändå bra för Melissa & Duffe så någon kan åtminstone vara nöjd! :)

Om jag är på bättre humör imorgon kanske jag orkar laga ihop en filmsnutt av filmerna som togs idag ;)



//Anna


Horse fair- filmen

Nu har vi äntligen fått filmen från dressyrtävlingen utan bett, spö och sporrar klar. Varsågoda!

Vinnaren blev Julia Alfthan-Kilpeläinen med Chirocco. Dessutom kan vi kommentera att Janne Berghs häst Show me colour N var första gången i hela sitt liv på tävling. Det kan man ju kalla en mjuk start :)




//Anna&Melissa

Knax

Klockan är bara 11.10 och jag har redan hunnit med fast vad, vanligt vis brukar jag bara ha hunnit äta morgonmål och läst lite denhär tiden nu under läslovet.

Idag har ja stigit upp lite före 7 och halv 8 åkt med pappas skjuts till Helsingfors för ett besök hos kiropraktikern. Jag har gått hos kiropraktikern nu regelbundet det senaste året pga. min rygg. Och det har hjälp som tur!

Jag har länge haft ganska ont i ryggen och ingen läkare eller fysioterapeut hittade det egentliga felet. Jag hade en muskel som bara låste sig i ryggen utan "egentlig orsak". Jag blev rekommenderad att gå till kiropraktikern och tur var det för han hittade lite allt möjligt. Jag har tre kotor som låser sig i ryggraden vilket påverkar musklerna. Dessutom har jag ena höften låst vilket gör att mina höfter blir på olika höjd --> mina ben blir olika långa--> jag går snett.

Det är lite små äckligt när man ligger där och han "knyter ihop" ben och armar till en knut och trycker och så hör man bara knax (hemskast är absolut nacken!!). Efteråt känner man sig lite konstig när blodet börjar cirkulera som normal igen.

Men för alla dom har något problem så rekommenderar jag kiropraktik. Det låter lite äckligt men det hjälper mot så gott som allting. T.ex. domnar inte mina armar lika mycket när jag sover och mina ben är nu lika långa. Dessutom förbättras ens sits när allting fungerar som det skall! :)



//Anna

Scarpati

Denna väska såg jag när jag gick omkring på mässan. Jag fastnade för den pga. att den var så enkel och ändå otroligt snygg. Dessutom var Scarpatis tävlings skjortor och helt otroligt snygga. Det är ändå bara något jag kan drömma om konstaterade jag när jag såg på prislapparna!



Överlag tycker jag att alla Scarpati grejerna var snygga, de är inte som "alla andra", otroligt stiliga. Vad tycker ni, någon som äger produkter designade av Anna Scarpati?

//Anna

 


Hård träning

Vi har idag haft Nooras dressyrträning. Imorgon blir det Kimmos dressyrträning och på onsdagen Mattis hoppträning. Oj vad både hästarna och vi ryttare kommer att vara sjuka i musklerna efter det, och plånboken tom :(

Men jag tror bara det gör bra att några dagar i rad ha ordentlig träning, man rider ju trots allt alltid mycket bättre när man rider för tränare, och hästarna orkar nog. De borde ju annars också gå flera timmar per dag än en! Det är lite underligt dedär med att man alltid rider så mycket bättre när man är på ridtimmar. Vi människor är så lata, så länge vi inte har någon som står och smiskar oss framåt så går vi alltid där ribban är som lägst. Det är också som att hästarna skulle veta att det är mera allvarligt när någon tränare står vid sidan. Skulle det månne hjälpa om man skulle sätta en enorm pappersdocka och stå i ena knuten som föreställer tränaren? :D

Dagens dressyrträning gick ut på att få hästarnas bakben bättre under genom samlingar och 10 m volter. Efter uppvärmningen började vi jobba dem i mera samlad trav och där efter började vi med 10 m volter vid mittpunkten av varje sida. Det fortsatte vi sedan med i alla gångarter. Lite skänkelvikningar gjorde vi också nu och då.

Affu hade vänster galopp mycket svårare än höger. Skänkelvikningarna till höger var också mycket svårare än till vänster. Det är bara någonting vi måste kämpa med mera eftersom Affu ännu har sitt vänster bakben mycket svagare än det högra pga. en gammal skada.

Nu är det bara att ta mig i kragen och börja träna snävare skänkelvikningar och mindre volter med Affu så att jag skulle få honom lite smidigare. Det är inte det lättaste för han är ganska klumpig till sin natur, men han blir bättre hela tiden :)

//Anna

Uppköp från mässan:)!

Hej! nu skall jag lägga fram bilder på mina uppköp från mässan
Det blev:
Skor från Jackson. Väldigt bekväma att gå och rida med:) Ville ha bruna skor som man kan gå i stallet med och ev. rida med om man inte alltid har lust och rida med stövlar.
Pannband från Equitare. Guld och "diamanter":D Tyckte det var stiligt och snyggt men dessutom billigt!
Lila Mössa från Jackson.
Strumpor från harry´s horse. Snygga färger i rosa, brunt och grönt.
Var överraskad hur mycket jag hittade! Jag brukar annars aldrig hitta något andvändbart i hästbutiker med lite förmånligare pris. Var nöjd med mina köp och kommer att ha bra användning av dem:D
Om ni har några frågor om mina eller Annas uppköp eller något om mässan så är det bara att fråga:D
Vi skall under nästa vecka sätta ihop en film från Dressyren som reds utan bett, sporrar och spö.
//Melissa

Mina uppköp!

Förstås kunde jag inte hålla tassarna borta på mässan så förstås kom det med en del grejer därifrån. Men ganska bra kunde jag behärska mig fast en del saker nog lockade!



Jag sökte efter ett nytt träns till Affu, men hittade inte något som dög. Därimot köpte jag ett nytt pannband från Harry's Horse



och en mörkblå pikeé, också den från Harry's Horse




//Anna

Horse fair!

Efter en lång dag, med mycke människor och hästar har man entligen landat framför datan och skriva om dagens upplevelser!

Vi har alltså varit på Horse fair- mässan i Helsingfors mässcentrum. På programmet var det bl.a. ridande poliser som visade hur de brukar träna sina hästar, spannkörning och det som troligen blev dagens höjdpunkt dressyrtävlingen utan bett, sporrar och spö. I tävlingen deltog Janne Bergh, Julia Alfthan-Kilpeläinen, Taina Rajala, Heidi Sinda, Katariina Albrecht och Maria-Kristiina Virta.

Dessutom fanns det förstås en hel del fin utrustning, för både ryttare och hästar att se på och dregla över. Jag hade trots det ändå förväntat mig lite mera variation. Det var nästan bara samma saker och märken i alla stånd :/

Här kommer några bilder från dagen, tyvärr fick jag inte så bra bilder eftersom jag inte har så bra kamera. Under dressyrtävlingen fick man inte använda blixt, därför är bilderna extra dåliga därifrån, men jag fick en hel del bra filmer som jag skall försöka ladda upp hit imorgon. Tills dess får ni nöja er med det här:

Allt börjar med biljetter




Polishästarna





...och så då dressyrtävlingen utan bett, sporrar och spö. Man fick verkligen se att man kan göra allt utan en massa bett i munnen och långa sporrar. Bl.a. gjorde de galoppombyten i varje steg och piruetter!







och så domarna som förbereder sig för prisutdelningen!




Imorgon kommer det alltså en film av lite bättre kvalitét, så ni verkligen får se hur det såg ut. Min kamera tar nämligen bättre filmer än foton när det är dåligt ljus!

Godnatt!

//Anna

Fredag!

Morgonen började med att Affu blev raspad. Det hade samlats massor med mat på högersida, och där hittades det stora piggar. Fast Affu fick två doser lugnande så orkade han sträta emot! :)

Efter det hoppade vi på tåget med Melissa och Janina och åkte mot Helsingfors. När vi kom fram till en av våran vänns lägenhet (Jessica) så var det bara att hastigt byta om till ridbyxor och så for vi och rida till http://www.tuomarinkylanratsastuskoulu.fi/. Där red Melissa på en häst som hette Taku och jag på Hemmo. Vi var i terräng och det var super skoj, Hemmo var ganska ivrig och Taku tog det istället riktigt lungt!

Nu skall vi ut och äta, bilder kommer imorgon!

(föresten, visst kommer ni velan ihåg att följa med bloggen för att se bilder från hästmässan imorgon ;))

//Anna&Melissa

RSS 2.0