Fysioterapi/massage?

Då Affu kom till mig hade jag en häst fysioterapeut och kollade på honom eftersom jag vet att Affu varit med om ett och annat i sin barndom (t.ex. blivit och hänga på ett staket). Hon kollade i genom honom och hittade ingenting extra förutom att bogarna var styva, troligen för att sadeln inte riktigt satt som den skulle. Vi fick jumpa rörelser som vi borde göra före och efter ridningen, men jag kan erkänna att jag varit lite lat. I början gjorde jag dem alltid men med tiden har det bara blivit några gånger i veckan. Hans bogar är ändå mer fria nu tack vare vår nya dressyr sadel och bra träning.

Nu har jag märkt att Affus höger bakben har blivit svagare. Det märks bl.a. i ryggningarna, skänkelvikningarna och genom att han i mellan "tappar" sina bakben. Affu har en hel del gallor på benen men det har han alltid haft och man känner inte någon värme i dem. Jag misstänker att svagheten kan komma från ryggen och därför skall vår fysioterapeut Selma komma och kolla på Affu igen så fort hon hinner ( är nämligen mammaledig men lova att försöka hitta en ledig stund att komma). 

Nu undrar jag vad ni har för åsikter om olika alternativa behandlingar. Tycker ni det är värt att sätta ner en massa pengar på fysioterapeuter och massörer till hästar?

Min åsikt är att det är värt det! Affu har svarat mycket positivt på behandlingarna. Dessutom är det ett yrke jag själv har funderat på. Därför sökte jag nu till fysioterapi-linjen och hoppas därifrån kunna utbilda mig till en häst fysioterapeut någon gång framöver!

//Anna 


Glada vappen!

Nu håller det på riktigt på att bli sommar, idag skall det firas valborgsmässoafton och imorgon är det redan första maj!!

Igår fick Affu äta sina första grässtrån för det här året. Hela 3 minuter fick han äta ;) Vi börjar otroligt försiktigt så han inte skall få ont i magen. Jag tror han får äta 3 min nu några dagar och så fördubblar vi tiden till hela 6 min. Känns lite löjligt att ungefär stå med tidtagaruret i handen men bättre det än att man får en sjuk häst. Någon annan som också är försiktiga med gräs på våren??

Konstatera att jag inte har några sommarbilder på Affu, usch vad jag har varit dålig på att fota förra sommaren!!! De betyder att jag alltså måst ta igen det i år. I stället får ni se lite bilder från förra hopptävlingarna:





//Anna


Bilder:)

Här kommer en hög med bilder från gårdagens tävling.
Melissa & Duffe
Anna & Affu:
//Melissa

Resultat

Finns många fina bilder på både mig och Melissa på kameran från dagens starter idag. Tyvärr får jag inte in dem eftersom jag inte har en passlig sladd till min dator de är nämligen alla på Melissas kamera...


Resultatet idag för vår del blev en felfri runda som gjorde att vi vann vår klass (90-100cm). Melissa lyckades också bra, 50-60 cm var felfri vilket gjorde att de placerade sig som andra. I 70-80 cm fällde de tyvärr en bom.

Jag var riktigt nöjd med Affu, jag undrar bara när han skall börja förstå att funktionärer inte biter??

//Anna

Veckoslut på stallet!

Det blir troligen en hel del timmar i stallet dehär veckoslutet. Igår blev det närmare 10 timmar (från ca. kl. 11 till ca. kl. 20.30). Idag är det tävlingar vilket också betyder mååååånga timmar i stallet. Men vad är bättre än det?! :D

//Anna  


Hopptävlingar!!!!

Imorgon gäller det! Vi skall hoppa två banor 50-60 cm och 70-80 cm.
Vi har inte tävlat i hoppning på länge så därför bestämde jag att rida båda banorna. Senaste hopptimmen som var på onsdag gick jätte bra enligt mej. Tränaren tyckte kanske att vi kunde ha gjort ännu bättre men;) Det som jag var nöjd över var att Duffe rörde sej framåt och varje gång jag tryckte med sänkel reagerade han. Det andra var att jag har fått låna en allroundsadel så det är betydligt enklare att hoppa och jag hålls på ryggen i en 80cm oxer som tidigare har kännts skrämmande. Tredje är att Duffe rätta till mina fel. Vi skulle komma på en serie och tränaren önska att vi skulle hoppa lite längre ifrån att hoppet blir rundare och bättre. Det gjorde Duffe men jag lyckades bli efter i hoppet, tyvärr. Men nästa gång vi hoppa samma hinder så var jag med igen.
Men nu är jag mycket taggad inför tävlingarna på söndag. Hoppas bara att Duffe är lika bra som han var på onsdag!:)
// Melissa

Tävlingar!

På söndag (22.4) har vi hemma tävlingar. Det var först meningen att vi skulle ha farit och hoppat regionala tävlingar i Dal, men eftersom dom från förbundets sida hade dabbat något med Affus årsavgift (hade inte kommit till Kipa inom två veckor fast där stod att de kommer inom ca. 1 vecka) så kunde jag inte anmäla mig.

På söndag skall vi hoppa 90-100cm. Jag skulle helst ha velat hoppa en 1 m bana och en 110cm bana men det fanns bara 90-100cm och 110-120 cm (som för oss ännu är en aning hög!).

Vi gör ett nytt försök att slippa till Dal och hoppa 28.4. Det enda problemet är att vi inte har någon som kan skjutsa. Men hoppeligen löser sig det problemet snart...





//Anna

Uppdatering!

Affu fick alltså nya skor på tisdagen. Efter det var det Kimmos dressyrtimme och Affu kändes inte alls som sig själv. Han ville inte alls gå fram och började genast protestera (bocka) när man krävde någonting mera, det var helt som om någonting tog emot. Jag tror det kan bero på de nya skorna, eller så var har bara så jätte styv. Jag hoppas bara han inte har sjukt någonstans!

På onsdagen var det hopptimme. Affu var trög och jobbig igen i början, men när hindren blev högre så vakna han.

Affu blir jätte sur ifall han gör fel, t.ex. fäller när han hoppas. Han var så gullig på onsdagen för vi kom till en knappa 120 cm serie med lite längre mellanrum än normalt. Affu fick inte riktigt vänster bakben med sig så han fällde andra delen på serien. När han märkte att han fällde blev han sur och sparkade i luften några gånger. När vi sedan kom på nytt så var det en helt annan häst jag red på. Han kändes så otroligt skarp och när vi sedan hoppade den sista delen så lyfte han speciellt vänster bakben EXTRA högt så att han inte bara skulle röra i bommen på nytt. Någonting verkar det ändå hända i hans lilla huvud fast man inte alltid skulle tro det! :)

Idag skall Affu få han en lättare dag, jag skall gå ut och gå med honom från marken och så skall jag sköta om honom bra och läääänge...




//Anna

Lastning

Fick just höra av Duffes ägare att dom provat lasta igår och Duffe hade igen varit svår att hantera, drog bakåt, stegra osv. Ush.. en häst som varit sååå snäll och gå in i trailer beter sej nu såhär...
Han strider emot iallafall i en timme men sen när han förstår att man måste gå in så går han hur jämt o fint som helst. Förstår inte varför han håller på så. Han verkar inte ens vara rädd för trailern.
Har någon tips på hur man skall få en sånhän "problemhäst" och gå snällt in i en trailer? Träningstips?
Jag har faktiskt ingen brådska att åka på tävling fören dethär problemet är löst, så är det bara.
//Melissa

Köpt!

Nu är Affus "tossa" beställd. Dyrt blev det, men vi får hoppas det är värd det. Det blev en sådan som är på bilden i förra inlägget!

//Anna

Easy boot

Idag kommer jag att ta mått på Affus hovar och sedan tänker jag beställa en easy boot till honom. Jag börjar bli trött på alla hans sko problem. Jag hoppas det blir en bra lösning, åtminstone kan man alltid testa!



Jag tänkt beställa modellen epic. Någon som har erfarenhet och vill ge lite tips om vad jag skall tänka på när jag mäter och beställer?

//Anna

Barbackaridning, Galen hoppning och rolig terräng

Jag har varit såå dålig på att skriva på senaste tiden. Har haft bråttom bråttom bråttom. Men nu tänkte
jag ta mej tid och skriva som jag har vänta på så länge.

Som rubriken nämner så är det sånt som jag hållit på med senaste veckan. Barbackaridning blev det i början av veckan för jag försökte göra det enkelt för mej men det var det verkligen inte. Hade 2 dagar efter det sjukt i rygg och ben muskler..hehe. Det är bra träning och Duffes ägare brukar nästan aldrig rida utan sadel. Det var jag som ungefär börja rida Duffe utan sadel med det för ca 1 år sen. Kommer ihåg att Duffe var lite orolig första gången jag steg upp och förstod inte riktigt vad de var som hände. Men det tog ca 5 min så börja han njuta av att inte ha sadel på haha:D
Senare på veckan blev det lätt hoppning på plan och Duffe var helt galen!!!
Han stack iväg med mej i full galopp och bockade, såg på ALLTING. Fåglar, bilar, människor allt var skrämmande som nog annars inte brukar störa honom. Verkar som han alltid 1 gång på hösten och våren måste ha en såndän hemsk dag som allt är hemst och han bara springer iväg. Det är ganska skrämmande...Hur är det med era hästar, håller dom på med sånt också?
Nåja men på fredagen fick jag min vän Janina med till stallet och vi gick tillsammans i terräng, allting gick bra så det var skönt. Duffe och Tamburine (Janinas häst) slapp lite och springa av sej i trav och galopp och njuta av friska luften:)
Nästa Vecka blir det hoppbaserat! Hopptimme på onsdag och hopptävling på söndag så skall jag försöka få ett dressyrpass där emellan. Jag svarar gärna på frågor och om ni har några som helst önskemål om vad ni vill veta om oss så är det bara och meddela här eller på [email protected]
//Melissa

Portugal!

Hit skall jag i September (om nu hästen och alla andra håller sig friska!!). Avundsjuka? :D

http://www.cl.pt/htmls/en/home.shtml

//Anna


Från morgon till kväll!

Idag har det ingen varit en dag med minut tidtabell. Jag började min lördagsmorgon med att stiga upp tidigt och vara i stallet redan lite före kl. 8 på morgonen vilket jag tycker är ganska duktigt för att vara veckoslut! ;)

Jag red ett ordentligt dressyrpass med Affu i manegen före timmarna började (det regnade ute). Affu var riktigt fin, han är alltid så mycket skojigare att rida före han har hunnit busa av sig ute. Det är mera krut i honom då. Efter Affu var det Nekkus tur att bli motionerad och sedan skulle jag hålla klubb vilket jag gör varje lördag.

Kl. 12 var jag på jobb och kl. 18 tillbaka till stallet. Jag hade tänkt att gå en terräng runda ännu med Affu men det blev ogjort eftersom den jäveln hade lyckats vrida skon i hagen så att man måste dra loss den. Jag är i akut behov av en hovsslagar kurs, annars blir det inte till någonting!!! Det är en aningen svårt att hitta en hovsslagare som orkar komma ca. varannan dag!!

Nu skall jag ännu och "fördriva" kvällen med Ida och Janina (alias "tantgänget") ;)


Har förslag på vad ni vill läsa om så låt komma?!?

//Anna 

Affunyheter

Som jag i förrgår skrev så var jag ganska trött på Affu. Nu skall jag berätta varför!

Överhuvud taget hade dagen inte gått så bra så jag var färdigt på ganska dåligt humör. När jag sedan äntligen hade fått Affus två tappskor fastslagna så bestämde jag mig för att fara i terräng. Men nej de tyckte inte Affu eftersom kompisarna gick åt andra hållet, så vi blev och diskuterade saken en god stund. Det var inte det enda stället vi blev och diskutera på. Han stoppade ett par gånger, och han är inte speciellt rolig att ha att göra med när han bestämt någonting. Han backade i diket och framför allt stegra sig!!

Jag pratade med min tränare om varför han månne stegrar sig så det beror troligen bara på att han tidigare har sluppit så lätt undan med sin förra ägare och nu måste han göra "någonting mera". Dessutom är det ett hingstit beteende och Affu har en hel del testosteron.

Men jag vann som tur alla gånger. Men jag blev bara så förbannad. Han har varit så snäll den senaste tiden...

Att sådant!

Somtur så fick han förlåtelse igår när han var helt bäst igen på hopptimmen. Till slut hoppade vi en serie som var ca. 130 cm hög och känslan var helt otrolig. Han har en sån ljuvlig hoppteknik och ifall jag gör en miss så rättar han det allt som oftast och bryr sig inte mera om det :)

De var lite Affunyheter, ha det bra!


//Anna

...

Idag är igen en sådan dag att jag kunde byta ut Affu till någonting annat, t.ex. en bil. De far åtminstone dit man säger!

Tur så är han ändå så söt och gullig att man inte orkar vara sur på honom allt för länge, men jag tänkt nog bränna en och annan propp idag. Berättar mera imorgon...

Imorgon skall jag föresten på Piia Pantsus (oj hjälp vad är "klinikka" på svenska??) typ klinik :)

Godnatt!

//Anna

DM

Jag har läst Dressyrmupparnas blogg i evigheter (http://dressyrmupparna.se/) och som många säkert vet så har de en egen collection med schabraker, benlindor och piké-skjortor. Nu har jag funderat på att beställa en brun schabrak till Affu.

Vad tycker ni :) eller :( ?

 


//Anna

Bloggläsning

Har mycket att ta igen i bloggväg efter att ha varit utan dator i några dagar. Nu skall jag ta god tid på mig att läsa i genom allt jag gått miste om. Man känner sig smått bloggberoende! :)

//Anna

Kaka och vårkänslor!

Idag har det ätits ännu mera kaka, de var gott då man åt men efteråt mår man inte lika bra mera :D

Idag var det longering på schemat, men det blev idag igen som så många gånger förut då man longerat på planet att Affu longerar mera mig istället. Jag longerar honom alltid med två tyglar, alltså i princip tömkör honom. Han blir så otroligt stark då han sprätter iväg bockande och galopperande så vi hittar oss oftast på andra sidan planet fast man borde stå på samma ställe då man longerar. Jag är ändå bara nöjd att det finns livsglädje. Låt hästarna lite bråka och busa i mellan, det gör bara gott!

//Anna 

19 år

Idag råkar jag ha födelsedag... Det är lite konstigt, förr väntade man på sin födelsedag läääääääänge och det var just så man kunde sova natten före. Så klart är det ännu också skoj med födelsedagar, men jag tror jag börjar bli gammal för jag väntade inte precis ihjäl mig i år. Är inte 19 år en ganska onödig ålder föresten? Lite som 17!

Jag har just kommit hem från ett superveckoslut på stugan. Jag älskar att bara kunna vandra runt i skogen ensam och inte vara säker på vart man kommer. Mest älskar jag små stigar man hittar, och som man inte vet vart de leder.

 

//Anna

Mys morgon!

Som rubriken säger så har jag haft en mys morgon i stallet idag. Jag åkte med pappas skjuts till stallet då kl. visade 7.30. Jag älskar att vara tidigt i stallet om mornarna, då man hör hästarna äta på sitt hö och ingen annan är där.

Jag borstade Affu länge och sedan for jag och rida dryga timmen i manegen. Affu har alltid sådan energi då man är och rida före han sluppit ut vilket är jätte bra, för då orkar han arbeta. Han rörde sig super fint. Nu kan jag med gott samvete ge honom lite påsklov eftersom jag ikväll kommer att åka iväg till stugan och kommer hem först på söndagen. Som tur finns det sådana människor man kan lita på och de har lovat kolla att hans ben är åt någolunda rätt håll, ge hans "gröt" som han skall ha varje dag och motionera honom på lördagen.

Nu skall jag iväg på ännu en körlektion, skulle inte riktigt orka eftersom jag börjar känna mig sjuk vilket är allt annat än skoj just nu... 

GLAD PÅSK ÅT ALLA!!



//Anna 

Sjuk

Jag har varit sjuk, Magsjuka och Feber:(
INTE roligt! Som tur börjar jag vara som människa idag. Har ännu en ledig dag imorgon som jag lite hinner vila men kommer troligen att gå på ridtimme mitt på dan;) hopptimme på schema. Verkar som jag idag kan äta bra och ingenting värker så varför inte.
Men vi får se man vet aldrig hur man mår imorgon.
Bilden lånad från www.google.se
//Melissa

Ansökningarna check!

Nu har jag skickat in ansökningarna till skolorna, sista ansökningensdagen var idag så jag var i tid ute igen!

Jag skicka bara in "någonstans". Helst av allt vill jag ta ett mellanår och jobba med hästar, alltså göra någonting jag tycker om och sammla krafter, för jag orkar inte studera någonting som inte intresserar just nu. Sverige känns otroligt lockande...

Jag skickade ändå in till:

1. Fysioterapi
2. Idrott- och hälsopromotion
3. Det sociala området
4. Agronom

Vi får se vart jag kommer in, och vilken plats jag tar imot om jag tar. Nu är det ändå inskickat!

//Anna


Tävlingen

Jag och Affu var igår alltså igen på dressyrtävlingar och vi red b-märkets bana.

Eftersom det var en hel del starter och vi startade näst sist så blev vår start först senare mot kvällen vilket betydde att jag hade gott om tid att fläta och göra honom klar. Jag vet inte om jag hade räknat fel eller ifall tävlingarna var efter i tidtabellen (troligen en blandning av båda), vilket ledde till att vår uppvärmning blev lite väl lång.

Väl inne på banan så kändes det inte så bra, jag fick en känsla av att jag satt som en kratta och Affu inte rörde sig bra. När jag kom ut från banan var jag allt annat än nöjd. Mest sur var jag på mig själv!

Det dåliga humöret berodde högst troligen på för lite sömn och lågt blodsocker eftersom det då inte hade sett riktigt så hemskt ut som jag hade föreställt mig i mitt huvud. Vi fick 60,8%, vilket är helt okej. Jag har också hela banan på film och utan bockningen, skuttet åt sidan när Affu blev rädd för domarbilen och galoppstegen i ökningen skulle det ha varit riktigt okej. Jag tyckte ändå det gick mycket bättre förra lördagen fast procenten blev lägre.

Här är ett smakprov, jag har klippt ihop både bra och dåliga bitar av banan!







//Anna

Veckoslutet

Ursäkta för dålig uppdatering under veckoslutet. Melissa har legat sjuk hemma hela veckoslutet och jag har haft full upp med att hålla reda på alla barnen och förbereda mig inför tävlingarna som var igår.

Lägren var riktigt lyckade och jag hoppas att de trivdes. Vi skötte hästar, lekte och för de äldre berättade vi spökhistorier, vilket passa bra eftersom vi bodde på en gammal herrgård:

 (Bilden är tagen för några somrar sedan)

Dessutom åt vi en massa. Eftersom vi hade knytkalas varje kväll efter bastun så blev så att man satte i sig ganska mycket godis och chips. Som tur rörde vi på oss så mycket så kanske det inte gjorde så mycket!



//Anna

snö

Vad är dethär, snö över allt!?! Jag trodde det sku bli vår... :(

//Anna


RSS 2.0