Dagens övning!

Då var alltså dagens dressyrpass avklarat och vi båda klara oss någolunda, hoppeligen behövde Kimmo inte skämma ögonen ur sig :)

Eftersom det var ganska kallt (ca. -13) så satsade vi mera på övningar som krävde styrka i bakbenen och smidighet istället för uthållighet som gör hästarna andfådda.

Dagens uppgift gick ut på att vi arbeta på en stor mittcirkel i princip hela timmen. Där öva vi först på att få hästarna lyhörda för sitsen genom att reglera steglängden endast genom sitsen och inte alls använda händerna, vilket man lätt gör. Efter det börja vi arbeta dom i samlad skritt. Vi skulle i samlad skritt gå öppna på voltspåret och därifrån lyfta samlad galopp, några steg galopp och sedan skritt. Så höll vi på nästan hela timmen. Detta kräver mycket styrka i bakbenen, och är en otroligt bra övning om man vill förbättra hästens galopp. Perfekt alltså för mig och Affu som imellan har haft lite problem med galopperna. Nu fick vi båda hästarna att höja ryggen och arbeta rätt, även fast det imellan kom lite protester från hästarnas håll eftersom de påriktigt måste göra någonting. 

Nu skall jag och sova så att jag är utvilad inför morgondagens hopplektion. Skall även försöka få in några bilder i morgon, gonatt!

(föresten JAG HADE MIN SISTA ORDENTLIGA SKOLDAG IDAG, avundsjuka?? ;) )


Dressyrpass på schemat

Idag skall vi båda på dressyrträning för Kimmo. Kimmo är en super tränare. Synd bara att han inte hinner komma allt för ofta och att plånboken alltid är tom efter timmen, eftersom Kimmo är en meriterad ryttare och har själv vunnit en hel del fina priser. Uppdaterar senare hur det gick!

Dessutom tycks kylan hålla i. Vi får hoppas att temperaturen inte sjunker ytterligare, för då blir det ingen timme. Det är varken bra för människan eller hästen att bli andfådda när det är kallt. Vad är er köldgräns?

Äntligen

Nu fick jag äntligen ihop en fin design, eller iallafall gillar vi den. Har i flera timmar försökt få ihop något som ser snyggt ut. Yesyesyes:D
Jag tänkte annars att om någon har önskemål om vad vi skulle kunna skriva om så kommentera här!
Tex vill ni veta mera om oss och vår rid-bakgrund eller mer om våra hästar eller ridfilmer eller hur vi brukar rida våra hästar osv. De är bara att skriva så ska vi uppfylla era önskemål!:)
// Melissa

Framtiden...

Sitter i skolan, på engelska timmen och har INGENTING vettigt att göra. Jag har bara två skoldagar kvar i hela gymnasiet, efter det följer läslovet. Då är det meningen att jag skall läsa till studentskrivningarna. Sen får man bara hoppas på att studentskrivningarna går bra OCH SEN ÄR DET FÄRDIGT STUDERAT FÖR MIN DEL I GYMNASIET!!!

Sen gäller det bara att börja fundera på att vad vill jag till nästa? Eftersom hästarna är det viktigaste för mig just nu så skulle jag gärna vilja göra något med dom, åtminstone en tid. Därför kommer jag att söka in till Hippologutbildningen i Flyinge, Sverige. Någon som har någon erfarenhet av utbildningen? Det är tyvärr ganska svårt att slippa in så man får inte ha för stora förväntningar. Jag kommer dessutom att söka till en fysioterapeut utbildning, men det är även väldigt svårt att komma in dit!

Om jag inte skulle slippa in till någon skola skulle jag nästan bara vara glad, för innerst inne skulle det sitta bäst med ett mellanår nu. Då skulle jag packa in Affu i transporten och ta båten över till Sverige och jobba där i något stall ett år!

Någon annan som har framtidsångest? :)

//Anna

Typisk lördag!

Mina lördagar ser så gott som alltid likadana ut. På förmiddagen håller jag två hästklubbar, en för barn mellan ca. 6-12 år och en för lite äldre. Det är skoj att se hur barnens självförtroende stiger och hur mycket säkrare de blir tillsammans med hästarna desstu längre de håller på. Däremot kan det vara lite svårt att hålla reda på alla barn på en och samma gång, det känns som om de skulle vara över allt. Tur så är vi två som drar klubben för dom mindre! :)

Det vackra vädret bara fortsätter. Vi var och sprätte loss i snön med Affu RIKTIGT ORDENTLIGT! Affu skutta som en liten kanin i galopperna (bocka alltså på typ vartannat steg) och jag försökte hänga med bäst jag kunde. Efteråt kändes mina armar som spagetti. Men vad stör det, skoj var det! :D

Stallets hästar njuter av vintern ute i hagen!

Barbacka ridning i vackert och kallt vinterland

<div>AM riders</div>
Heissan!
Jag(Melissa) tänkte skriva lite hur det gick igår för mej och duffe och hur de gick idag när jag och anna var och rida.
Igår (to 26.12) red jag ut i terräng pga av de vackra vädret och de kändes som en bra ide efter hopptimmen på onsdagen. Vi har mycke bra terrängvägar nära stallet. Jag galoppera ganska mycket för Duffe tyckte de var så rolit men så klart trava jag också och skritta mycket. Han var pigg och glad lika som jag. Njöt massor av den terrängen, helt ensamma i ett vackert vinterland:D
Idag var vi med anna på dagen och rida barbacka. Vädret var lika fint idag så vi skritta i början i terräng och lite trava. Sedan red vi dressyr i managen. Båda hästarna for rikitgt bra. Vi träna ganska mycket sänkelvikningar och övergångar. Träna även inför nästa veckas tävlingar att göra 10 m volter i trav och galopp och ökningar. Hästarna var passligt pigga och rörde sej bra:)
Vinter 2011

Egen träning

Om man vill bli en bra ryttare så tror jag man måste träna på annat också än bara ridning. Ridning är bra träning för musklerna men är inte så konditionshöjande (fast det i mellan kan kännas VÄÄÄLDIGT tungt!!). Dessutom tränar det bara enskilda muskelgrupper (t.ex. inre lårmusklerna).

Om man är hästägare så vet man att tiden inte riktigt vill räcka till. Trots det vore det bra om man några gånger i veckan skulle hinna gå på gym eller ut på länk.

Jag vet med mig själv att jag kunde träna mig själv lite bättre (och speciellt stretcha, jag är styv som en planka!) fast jag rider varje dag, och i mellan flera hästar per dag!

För en tid sedan gick jag regelbundet, en gång i veckan på pilates, men den senare tiden har jag inte haft tid med det. Men förra veckan var jag igen, första gången pålänge.  Jag skall även idag och jag rekommenderar det varmt till alla ryttare. Där får ni allt tränat som ni behöver. Man koncentrerar sig mycket på andningen vilket är bra när man rider. Dessutom tränar man de inre musklerna som är otroligt viktiga för en bra sits och balans.








//Anna


Forts. Hoppträning 25.1

Som Melissa redan skrev så har vi haft hoppträning idag. Affu var som vanligt lite små jobbig i början (vääääldigt seg). Affu tycker att alla småa uppvärmningshinder är onödiga. Först när det börjar komma till höjder som 80 cm --> orkar han skärpa sig. Mot slutet for det riktigt bra!

Vi öva på raka linjer och relativt snäva svängar (dock är bottnet i vår manege ganska dåligt så man får ta det ganska försiktigt + att den är ganska trång). Jag har gjort en lite illustration över vad vi hoppade (förlåååt jag är urusel på att rita på datorn :D) så att ni förstår lite bättre än om jag skulle försöka beskriva det med text. Hindren var för mig ca. 1 m höga, förutom då kryssen som va betydligt lägre.


Banan vi hoppade
(Jag ritade vägen vi red med olika färger så att man lättare kan se. Kröhöm, visst är jag konstnärlig?? :D)


Hopptimme 25.1

Tänkte kort skriva lite hur timmen gick för min del så skriver Anna mera om vad vi gjorde o hur de gick för henne och affu:D
Duffe var trevlig och rida idag, hade en jätte bra och aktiv galopp.
Han böjde sej bra åt båda sidorna och formen var också bra.
Duffe brukar vara känd och göra små "kaninhopp" fören han hoppar över det egentliga hindret vilket leder till att själva hoppet int blir så bra.
Men idag hände inte alls något sånt. Mjuka fina hopp och vi lita verkligen på varandra.
Länge sen jag hade fått såhär bra känsla efter en hopptimme:)
Hindren för min del var mellan 70-80 cm men de passa rikitgt bra för det är ganska trångt och hoppa i managen och kallt. Men övningarna vi gjorde var mycket bra tack vare vår duktige tränare:D
hösten 2011

hoppträning

Nu ska vi båda på Mattis hoppträning. Det skall bli skojj-oj-oj :P berättar senare hur det gick...

Om Oss: Melissa

Jag är Melissa, 21 år och jobbar/studerar till hovmästare.
Till hobbyna hör musik, mat och vin men också såklart hästar & ridning.

Min hästintresse började år 2001.
Första stallet där allt började var ett russ-stall bara 4 km hemifrån. Det var via en kompis som jag hittade stallet och började ta lektioner där 1 gång i veckan. Senare började jag sköta ponnyerna på fredagar och senare oftare och oftare som ledde till att jag fick en skötponny. Eskimo hette hon. Världens snällaste, gulligaste men en aning busig. Senare bytte jag min skötpnny till den svarta, 150cm stora New forest ponnyn Elsa för att jag då redan var 16 år och dom yngre skötarna kunde ha mera nytta av eskimo. Elsa kunde vara ganska omöjlig ibland men hon var ljuvlig att rida.

På samma gång när jag hållde på med Elsa så började jag hyra D-ponnyn Kassu. Han var jätte snäll men ganska känslig. Han var lite hopprädd så vi tävla och träna mest dressyr men också var vi massor i terräng. Anna började senare hyra Bella vilket var jätte roligt så man inte behövde rida ensam. Han lärde massor och lite till där på. Lärde mej mycket om hur det är att ta hand om en häst och ta ansvar.
Oförglömliga minnen som ridlägret som jag fick ta med honom på och alla roliga terränger och tävlingar.

Där emellan tog jag även lektioner på Enjalas stall en gång i veckan där jag lärde mej rida på hästar ordentligt. Väldigt bra stall, hästarna väl skolade. Fick tex hoppa för första gången 1 m högt hinder och träna ordentligt dressyrbanor i lätt B/A. Då jag själv inte är så hoppvan så var dehär en stor grej för mej:P

Senare var russ-stallet tvunget att sluta sin verksamhet och jag inte "orkade" ta lektioner så började jag rida/skola in russponnyn Pelé. Busig men snällt litet russ som inte hade tränat mycket dressyr. Hade mest bara tränats i terräng. Mycket smart var han och energisk. Tyckte själv iallafall att han lärde sej lite nytt, med att kontrollera trav och galopp och sin form men hann inte jobba hemst länge med honom pga att jag flytta och började studera på Åland.
På åland red jag på Stall aftonsol där jag gick på lektion en gång i veckan. Jag trivdes super och lektionerna var väldigt effektiva och lärorika. Var då med i en specialdressyrgrupp som varje lektion var 1 ½ timme långa. Favorithästarna var Pamir och Arrie.

När jag kom tillbaka hemåt efter 1 års studerande så sökte jag aktivt hyreshäst och då fick jag höra via Anna att FWB-hästen Duffe skulle behöva hyrare 3 gånger i veckan. Tog kontakt och efter provridningen så började jag så småningom rida honom oftare och oftare. Provridningen gick inte särskilt bra då duffe är ganska speciell att rida och det tog en stund att hitta "det rätta sättet".
Men nu går det riktigt bra för oss. Vi tävlar och tränar lätt A/B och hoppar 70-80 cm.
Jag skall berätta mera om Duffe senare här i bloggen men denhär texten blev redan så lång så tänkte att det räcker för idag:P

Här kommer ännu en bild på oss:
Oktober 2011, Dressyrtävling, klass Lätt A, 2:a plats.

Längtar till sommaren...

Kollade just igenom gamla bilder och hittade några från sommaren. Oj vad jag längtar efter att få komma ut från den trånga, mörka manegen och istället slippa ut och hoppa på planet. Jag väntar på att tävlingssesongen skall komma igång så att Affu och jag får se om vinterns träningar visar resultat.
Affu och jag på sommaren...

Hurtigt värre...

Igår var jag ganska hurtig. Affu var ledig, men jag var och borstade honom och gav hans linfrögröt. Men istället hade jag storputsning på vår ganska nya dressyrsadel (en passier gg extra). Jag putsade först ordentligt med sadeltvål och efter det strök jag på en hel del sadelfett (men inte på sitsen...). Jag tycker att det är lite trögt att putsa sadeln och jag vet med mig själv att jag borde göra det oftare men nu är det gjort :)

Om oss: Anna

Vi tänkt sätta ett inlägg där vi lite berättar om oss själv: vem vi är, vad vi gör och hur allting börja!

Jag är då alltså Anna, 18 år och studerar i gymnasie (men inte så länge mera...skönt!). Jag börja rida år 2000 på Savijärvi gård och där är jag fortfarade också. Först gick jag länge på ridskoletimmar, och fick min första egna sköthäst Selma. Efter några år började jag hyra en privathäst, men den var inte riktigt för mig. Istället hittade jag och Melissa två ponnyn, Kassu och Bella som vi börja rida på. Med Kassu och Bella kunde vi göra allt, och roligt hade vi! Vi trodde nog att vi kunde mera än vad vi igentligen gjorde! ;)

Efter att har ridit/hyrt Bella en tid fick jag chansen att börja rida Anna-ponnyn från Savijärvi. Det var nog något av det bästa som hänt mig. Anna var som en egen häst och med henne kunde jag börja tävla "ordentligt". Eftersom man tyvärr växer så växte jag ur Anna och köpte min första häst Aferists "Affu". Det är Affu som denhär bloggen kommer att handla om mest!

Det var lite om mig, kom tillbaka snart så får du läsa mer om Melissa!

//Anna
Affu och jag för ca. 1 år sedan


Under arbete!

Bloggen är lite under arbete! Vi är nya bloggare och det tar sin tid före man förstår hur allting fungerar. Ni får gärna berätta åt oss om hur man gör en egen snygg design?! Håll ut, och välkomna tillbaka :)


RSS 2.0